Wiesje Bouwmeester

Wiesje Bouwmeester
Wiesje Bouwmeester.jpg

Geboren te Watergraafsmeer op 28 augustus 1909 en overleden te Amsterdam op 23 maart 1979.

Ze begon op 14-jarige leeftijd haar toneelloopbaan bij haar vader, Louis Bouwmeester sr., en speelde daarna bij verschillende gezelschappen, o.a. bij Mevr. Mann-Bouwmeester (zuster van haar vader), Nap de la Mar, Jacques Sluyters, Frits Bouwmeester, Anton Ruys, enz. Ze begon in 1928 in revues te spelen: twee jaar in de Stapper Revue met Louis Davids, zeven jaar Nationale Revue, Bouwmeester Revue. Tijdens de oorlog werkte ze clandestien, zogenaamd “zolder- en kelderwerk”. Na de oorlog kwam zij bij het cabaret van Willy van Hemert, daarna vijf jaar bij Toon Hermans. Ze maakte twee tournees door Indonesië. Bovendien trad zij telkens op voor de radio, wat later haar hoofdbezigheid is geworden (van 1957 tot 1969 was ze lid van de hoorspelkern), naast nu en dan cabaretvoorstellingen.

Tip

Onder de knop "Hoorspelen" vind je het eerste, tweede en derde deel van De geschiedenis van het hoorspel, een realisatie van Léon Povel.

Verder bestaat onder deze knop de mogelijkheid om per hoorspel door te klikken naar de Wikipedia: voor elke hoorspelfiche die ik maakte, heb ik hier een link voorzien.

jolux-webdesign