Léon Povel

Léon Povel
Leon Povel.jpg

Werd geboren te Amsterdam op 23 december 1911.

Uit de KRO-gids van november 1964:

   Het begon vrij eenvoudig: men las een verhaal voor of speelde een toneelstuk voor de microfoon, waarbij een commentator de luisteraar van het “onzichtbare” op de hoogte stelde. Zo van: “En nu legt Piet zijn pistool op de vensterbank en kijkt achter het gordijn.” Een Engelse schrijver uit de jaren dertig situeerde zijn hoorspel in een mijn. “De spelers moeten zich in een donkere ruimte bevinden, want de luisteraar ziet ze niet,” zo redeneerde hij. “Bovendien zijn personen in de donkerte gedwongen alles onder woorden te brengen. Ziedaar het pure hoorspel.” Helemaal zuiver was ’t nog niet, maar de ontwikkeling van het hoorspel was op gang gekomen. Men slaagde er op geraffineerde wijze in de handeling in de dialoog op te nemen. Men gebruikte muziek om de woorden te ondersteunen. Met geluiden suggereerde men een speldecor. Er zijn spelen gemaakt die alleen uit geluiden bestaan, maar die zijn in hun experimentele stadium blijven steken. Hoe is het nu? Welke plaats neemt het hoorspel in naast film, toneel en televisiespel? We vragen het de bewerker en regisseur van het spel Vliegtuig op hol, dat dinsdagavond wordt uitgezonden.

   Léon Povel knijpt zijn ogen dicht, draait op zijn stoel, plant zijn vuist tegen z’n wang en formuleert daarna zorgvuldig zijn antwoord: “Er is sprake van een hoorspelkunst, zoals er ook een film- en een schilderkunst bestaat, steeds in andere vormen, steeds in ontwikkeling, maar toch altijd de filmkunst en de schilderkunst. De hoorspelkunst zal op dezelfde wijze blijven bestaan.” Toen het hoorspel nog in zijn eerste groei was, kwam Léon Povel (nu 53 jaar) als omroeper bij de K.R.O. in dienst. Hij had een gymnasiumopleiding gevolgd in Berlijn en in zijn geboortestad Amsterdam. Van ’32 tot ’34 was hij K.R.O.-omroeper, daarna werkte hij zes jaar als K.R.O.-reporter. Het rapporteren van de werkelijkheid was voor hem niet voldoende, hij wilde die werkelijkheid ook regisseren, door reportageflitsen, gesprekken, muziek, gedichten en geluid te monteren tot een klankbeeld van die werkelijkheid. Na de oorlog zette hij dit werk nog korte tijd voort, totdat hij met het regisseren van hoorspelen begon. De naam Povel is een merk voor hoorspelen met verrassingen, want Povel wandelt graag over de paden die nog nimmer of maar enkele malen zijn belopen. Met Sprong in het heelal van de Engelse schrijver Charles Chilton hield hij zijn luisteraars 60 avonden bezig: een monsterproductie. Het was een waagstuk daarna nog eens zo’n sciencefictionspel te brengen, maar Povel boekte opnieuw succes met Testbemanning van de Nederlandse schrijver Carl Lans. Voor dit spel van 29 delen, dat in het jaar 2000 speelde, moest jij, met de technici, 180 tot dan toe onbekende geluiden realiseren. Povel regisseerde ook het tweede fantasiespel van Lans: Dubbelspion. Wie gaat er mee naar Engeland varen behoort ook tot de hoorspelexperimenten. Povel bouwde dit vervolgspel op uit improvisaties. Hij gaf zijn kinderen en de leden van de N.R.U.-hoorspelkern alleen de situatie aan waarop zij zich op bepaalde momenten in het spel bevonden. De improvisatie die daarop volgde, werd op de band gezet. Uit de vele opnamen stelde hij daarna het spel samen. Het hele karwei nam ruim een half jaar in beslag. Er valt genoeg te experimenteren in de hoorspelkunst, maar het kost tijd.

   “Uit een recent onderzoek is gebleken dat het hoorspel een verrassend grote luisterdichtheid heeft,” vertelt Povel. Hij is daar blij mee. De reactie van het radiopubliek is voor de hoorspelregisseur even onmisbaar als het applaus van het schouwburgpubliek voor de regisseur van een toneelvoorstelling. Niet als waarderend geluid, maar als reactie op zich, want het hoorspel is voor het publiek. “Wij werken met de akoestische gegevens, geluid, woord en muziek geven daarmee een suggestie. Hoe actiever de luisteraar hiermee bezig is, hoe meer deze suggestie in zijn fantasie vorm krijgt. De kijker van een televisiespel is passiever. Hij moet meer kijken dan luisteren. Voor hem is er minder suggestie, minder illusie. De televisieregisseur zoekt naar nieuwe beeldvormen, wij zoeken naar nieuwe akoestische middelen, om de suggestie van het spel nog indringender te maken.” Stereo? “Misschien. We hebben al enkele stereo-uitzendingen gemaakt, maar naar mijn gevoel waren dat nog stereo-opnamen van gewone luisterspelen. Kijk, bij een stereo-uitzending van muziek leeft de luisteraar zich meer in, maar blijft toch luisteraar, musiceert zelf niet. Bij een stereospel is dat anders. Ik zoek een voorbeeld. Een trein komt naderbij in een ruimte, we horen dat het een station is. We staan op het perron. De trein stopt voor de neus van de luisteraar. We kunnen de luisteraar met de speler de coupé laten instappen, mee laten rijden. ’t Werkt heel suggestief. Maar is dit functioneel in het spel? In het hoorspel, zoals we dat nu kennen, is de luisteraar niet één met de speler, maar beleeft het spel via de speler. Er is altijd een afstand tussen speler en luisteraar, maar stereo doet die afstand te niet en dat kan storend werken. Ik geloof dat we pas het echte stereospel kunnen maken als we de essentie van stereo hebben ontdekt. Zover zijn we nog niet.”

   Het zoeken naar en experimenteren met nieuwe akoestische middelen maakt niet de hele tegenwoordige ontwikkeling van de hoorspelkunst uit. Er is nog een belangrijk facet, dat de hoorspelregisseurs zelf in de hand houden. “Onze taak, om de luisteraar met hoorspelen te amuseren, is voor een zeer groot deel door de televisie overgenomen,” zegt Povel. “Wij hebben nu meer ruimte voor hoorspelen die buiten de amusementssector liggen, meer van ernstige aard dus. In Duitsland en Engeland, waar radio en televisie zich al verder hebben ontwikkeld, hebben auteurs al goed hoorspelwerk in dit genre afgeleverd. We hebben nu bovendien meer gelegenheid om literaire werken uit te zenden. Maar wees nu voorzichtig, er zijn nog veel mensen die geen televisie hebben of maar zelden televisie zien. Voor hen houden we natuurlijk amusante spelen op het repertoire. We zitten in een overgangstijd.” Avondtheater, op vrijdagavond, past in deze  ontwikkeling. Het heeft een eigen publiek door de keuze uit het literaire repertoire.

   Hoe komt het toch dat het oorspronkelijke Nederlandse hoorspel nog steeds zo zeldzaam is? “Wij krijgen vele manuscripten,” vertelt Povel. “We lezen ze allemaal door, maar moeten er weer vele terugsturen. Te weinig goede schrijvers houden zich met de hoorspelkunst bezig. Jonge schrijvers maken liever een roman. Het vluchtige bestaan van een hoorspel schrikt hen af. Daar komt nog bij dat in ons land voor een hoorspel geen hoog bedrag betaald kan worden, omdat we zo’n klein taalgebied hebben. Een Duitse auteur kan zijn stuk door enkele omroepen laten uitzenden en komt zo aan een behoorlijk honorarium. Een tweede moeilijkheid is dat de hoorspelkern met te veel werk zit te kijken. De leden van deze kern spelen, voor alle omroepen, per jaar in zeker 600 stukken. De luisteraar hoort te vaak dezelfde stemmen in totaal verschillende rollen. Maar wat wil je, bij gebrek aan mankracht?” Tijdrovende experimenten zijn in deze situatie moeilijk te verwezenlijken. De regisseurs kunnen zich niet vrijmaken om aankomende hoorspelschrijvers te begeleiden. De hoorspelkunst zit in een keurslijf en zal zich voorlopig nog geen ruimer pak kunnen aanmeten. Maar dat stoort de vakman niet. Hij levert, vanuit deze benauwdheid, toch het goede hoorspelwerk, dat het luisteren ten volle waard is.

De volgende hoorspelen van Léon Povel zijn nu nog te beluisteren:

1955

KRO zo. 16–01–55 Dood in de jungle, 2: De groene hel (Michael Hastings)

KRO zo. 23–01–55 Dood in de jungle, 3: Te laat, Ryland, te laat (Michael Hastings)

KRO zo. 30–01–55 Dood in de jungle, 4: Afscheid en weerzien (Michael Hastings)

KRO zo. 06–02–55 Dood in de jungle, 5: De dood waart rond (Michael Hastings)

[ KRO za. 01–10–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 1: Mislukte start (Charles Chilton)]

[ KRO za. 08–10–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 2: Een aanbod (Charles Chilton)]

[ KRO za. 15–10–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 3: Het geheim vam Mr. Mitchell (Charles Chilton)]

KRO za. 22–10–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 4: De start (Charles Chilton)

[ KRO za. 29–10–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 5: Op reis door de ruimte (Charles Chilton)]

[ KRO za. 05–11–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 6: : Landing op de maan (Charles Chilton)]

KRO za. 12–11–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 7: Vreemde dingen op de maan (Charles Chilton)

KRO za. 19–11–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 8: Is terugkeer mogelijk of niet? (Charles Chilton)

KRO za. 26–11–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 9: Vliegende schotels (Charles Chilton)

KRO za. 03–12–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 10: Verloren in de eindeloze ruimte (Charles Chilton)

KRO za. 10–12–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 11: De reddende planeet (Charles Chilton)

KRO za. 17–12–55 Sprong in het heelal I. Operatie Luna, 12: Op aarde - maar waar en wanneer? (Charles Chilton)

1956

KRO za. 07–01–56 Sprong in het heelal I . Operatie Luna, 13: Steeds meer raadsels (Charles Chilton)

KRO za. 14–01–56 Sprong in het heelal I . Operatie Luna, 14: De stem (Charles Chilton)

KRO za. 21–01–56 Sprong in het heelal I . Operatie Luna, 15: In het binnenste der aarde (Charles Chilton)

KRO za. 28–01–56 Sprong in het heelal I . Operatie Luna, 16: Onthullingen (Charles Chilton)

KRO za. 04–02–56 Sprong in het heelal I . Operatie Luna, 17: Terug - tot elke prijs (Charles Chilton)

KRO za. 11–02–56 Sprong in het heelal I . Operatie Luna, 18: Geen weg terug (Charles Chilton)

KRO zo. 23–09–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 1: De expeditie naar Mars (Charles Chilton)

KRO zo. 30–09–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 2: De geheimzinnige Whitaker (Charles Chilton)

KRO zo. 07–10–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 3: Wat is er met Whitaker aan de hand? (Charles Chilton)

KRO zo. 14–10–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 4: De ondergang van vrachtvaarder 7 (Charles Chilton)

KRO zo. 21–10–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 5: Doorbraak door het onbekende (Charles Chilton)

KRO zo. 28–10–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 6: Een vreemd bevel (Charles Chilton)

KRO zo. 11–11–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 7: Ontdekkingen in vrachtvaarder 6  (Charles Chilton)

KRO zo. 18–11–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 8: Landing op Mars (Charles Chilton)

KRO zo. 25–11–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 9: Het geheimzinnige licht (Charles Chilton)

KRO zo. 02–12–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 10: Over land naar de evenaar (Charles Chilton)

KRO zo. 09–12–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 11: Raadsels om vrachtvaarder 2 (Charles Chilton)

KRO zo. 16–12–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 12: De vliegende bol (Charles Chilton)

KRO zo. 23–12–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 13: Onzichtbare vijanden (Charles Chilton)

KRO zo. 30–12–56 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 14: Onweerstaanbare machten (Charles Chilton)

1957

KRO zo. 06–01–57 Sprong in het heelal II . Het Marsmysterie, 15: Willoze slachtoffers (Charles Chilton)

KRO zo. 13–01–57 Sprong in het heelal II. Het Marsmysterie, 16: Een schapenfarm op Mars (Charles Chilton)

KRO zo. 20–01–57 Sprong in het heelal II. Het Marsmysterie, 17: Gevangenen van de Marsbewoners (Charles Chilton)

KRO zo. 27–01–57 Sprong in het heelal II. Het Marsmysterie, 18: Achtervolging en ontsnapping (Charles Chilton)

KRO zo. 03–02–57 Sprong in het heelal II. Het Marsmysterie, 19: De stem uit de woestijn (Charles Chilton)

KRO zo. 10–02–57 Sprong in het heelal II. Het Marsmysterie, 20: De stem uit de woestijn (Charles Chilton)

KRO zo. 17–02–57 De witte hel, 1 (Josef Martin Bauer)

KRO zo. 24–02–57 De witte hel, 2 (Josef Martin Bauer)

KRO zo. 03–03–57 De witte hel, 3 (Josef Martin Bauer)

KRO zo. 10–03–57 De witte hel, 4 (Josef Martin Bauer)

KRO zo. 17–03–57 De witte hel, 5 (Josef Martin Bauer)

KRO zo. 24–03–57 De witte hel, 6 (Josef Martin Bauer)

KRO zo. 31–03–57 De witte hel, 7 (Josef Martin Bauer)

KRO zo. 07–04–57 De witte hel, 8 (Josef Martin Bauer)

[ KRO zo. 12-05-57 De berg der verschrikking, 1: Op de vloedgolven van de oorlog (James Ramsey Ullman)]

KRO zo. 19-05-57 De berg der verschrikking, 2 In de ban van de Mount Everest (James Ramsey Ullman)

KRO zo. 26-05-57 De berg der verschrikking, 3: De berg slaat toe (James Ramsey Ullman)

KRO zo. 02-06-57 De berg der verschrikking, 4: Oorlog op 5000 meter (James Ramsey Ullman)

KRO za. 31-08-57 Het getij zal keren (Ben Heuer)

KRO zo. 22–09–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 1: Het onderzoek (Charles Chilton)

KRO zo. 29–09–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 2: De asteroïden (Charles Chilton)

KRO zo. 06–10–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 3: Onthullingen (Charles Chilton)

KRO zo. 13–10–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 4: Start naar Mars (Charles Chilton)

KRO zo. 20–10–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 5: Op weg naar Mars (Charles Chilton)

KRO zo. 27–10–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 6: Gesprek met Frank Rogers (Charles Chilton)

KRO zo. 03–11–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 7: Landing op Mars (Charles Chilton)

KRO zo. 10–11–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 8: Een vreemdsoortige gevangenis (Charles Chilton)

KRO zo. 17–11–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 9: Jeff en Jimmy op verkenning (Charles Chilton)

KRO zo. 24–11–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 10: Wat Frank Roger en Paddy Flynn vertelden (Charles Chilton)

KRO zo. 01–12–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 11: De verdwijning van Paddy Flynn (Charles Chilton)

KRO zo. 08–12–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 12: De terugkeer van Paddy Flynn (Charles Chilton)

KRO zo. 15–12–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 13: De dood van Paddy Flynn (Charles Chilton)

KRO zo. 22–12–57 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 14: Het wapen van de Martianen (Charles Chilton)

1958

KRO zo. 05–01–58 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 15: Ontsnappingsplannen (Charles Chilton)

KRO zo. 12–01–58 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 16: Terugkeer naar Mars (Charles Chilton)

KRO zo. 19–01–58 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 17: Vlucht van Mars (Charles Chilton)

KRO zo. 02–02–58 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 18: Het laatste bericht (Charles Chilton)

KRO zo. 09–02–58 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 19: De man van Mars (Charles Chilton)

KRO zo. 16–02–58 Sprong in het heelal III. Mars slaat toe, 20: De beslissende strijd (Charles Chilton)

KRO zo. 20–04–58 Au bon plaisir du roi (Jan Starink)

KRO zo. 27–04–58 Philemon en Baucis (Leopold Ahlsen)

KRO zo. 17–08–58 Amor verhandelt Peppels, 1: Amor handelt (Lambert Melissen)

KRO zo. 24–08–58 Amor verhandelt Peppels, 2: De Peppels slaan toe (Lambert Melissen)                                                     

KRO do. 23–10–58 Hoe moet er dan vrede nederdalen? (Hermann Rossmann)

KRO vr. 31-10-58 De neger (Cassini)

KRO zo. 07–12–58 Achter de bonte lap, 1 (Ewout Speelman)

KRO zo. 14–12–58 Achter de bonte lap, 2 (Ewout Speelman)

1959

KRO di. 31–03–59 Microbus 666 (Geo H. Blanc & Roger Nordmann)

KRO zo. 05–04–59 Wie gaat er mee naar Engeland varen?, 1: Twee kleine reisgenoten (Nevil Shute)

KRO zo. 12–04–59 Wie gaat er mee naar Engeland varen?, 2: Een stad in beroering (Nevil Shute)

KRO zo. 19–04–59 Wie gaat er mee naar Engeland varen?, 3: Langs onbeschermde wegen (Nevil Shute)

KRO zo. 26–04–59 Wie gaat er mee naar Engeland varen?, 4: Een weerloze spion (Nevil Shute)

KRO zo. 03–05–59 Wie gaat er mee naar Engeland varen?, 5: De vijand tegemoet (Nevil Shute)

KRO zo. 10–05–59 Wie gaat er mee naar Engeland varen?, 6: Een Poolse sleutel (Nevil Shute)

KRO zo. 17–05–59 Wie gaat er mee naar Engeland varen?, 7: Er is geen ene smid in het land (Nevil Shute)

KRO zo. 24–05–59 Wie gaat er mee naar Engeland varen?, 8: een medaille heeft twee keerzijden (Nevil Shute)

KRO zo. 01–11–59 Slotzusters (Sergio Zavoli)

KRO zo. 15-11-59 Het hoogste punt (Koitsji Kibara)

KRO di. 17–11–59 Het stenen hart (Wilhelm Hauff)

KRO zo. 29–11–59 De hel ligt niet ver van de hemel (Fritz Möglich)

1960

KRO zo. 10–01–60 Hoogspanning (Luigi Squarzina)

KRO zo. 17-01-60 Rasmus en de landloper, 3: Rasmus ontdekt een misdaad (Astrid Lindgren)

KRO zo. 24–01–60 De zoutmijn (Fred von Hoerschelmann)

KRO di.26-01-60 Even schuilen (Aileen Burke & Leone Stuart)

KRO di. 09-02-60 Soms zijn de nachten zo lang (Zora Dirnbach)

KRO zo. 18–09–60 De schat van Brisher (H.G. Wells)

KRO di. 08–11–60 De bruid van Saint-Jean-de-Luz (Rolf Petersen)

1961

KRO zo. 01–01–61 Leeuw met verlof (Claude Denys & Pierre Nivollet)

KRO di. 17–01–61 De vrouw van de pierrot (Rolf Petersen)

KRO zo. 26–03–61 Spel van het kruis (Marie Luise Kaschnitz)

KRO zo. 16–04–61 De laatste trein (Jan Staal)

KRO zo. 14–05–61 Liederen van een reizend gezel, 1: Verloren jeugd (Carl Lans)

KRO zo. 21–05–61 Liederen van een reizend gezel, 2: De stenen muur (Carl Lans)

KRO zo. 28–05–61 Liederen van een reizend gezel, 3: Nu of nooit (Carl Lans)

KRO zo. 04–06–61 Liederen van een reizend gezel, 4: Dageraad (Carl Lans)

KRO di. 20–06–61 De vuurlelie onder de vijgenboom (Walter Oberer)

KRO zo. 01–10–61 Testbemanning, 1: Een ziener (Carl Lans)

KRO zo. 08–10–61 Testbemanning, 2: Verantwoordelijkheid (Carl Lans)

KRO zo. 15–10–61 Testbemanning, 3: Verzegelde orders (Carl Lans)

KRO zo. 22–10–61 Testbemanning, 4: Zonderlinge micro-meteorieten (Carl Lans)

KRO zo. 29–10–61 Testbemanning, 5: Het lot van een verstekeling (Carl Lans)

KRO zo. 05-11-61 Testbemanning, 6: Het team in actie (Carl Lans)

KRO zo. 12-11-61 Testbemanning, 7: Schot in de Alpha (Carl Lans)

KRO zo. 19-11-61 Testbemanning, 8: Noodlottige manoeuvre (Carl Lans)

KRO zo. 26-11-61 Testbemanning, 9: Te elfder ure (Carl Lans)

KRO za. 02–12–61 Nieuws voor de voorpagina (Michael Brett)

KRO zo. 03-12-61 Testbemanning, 10: De parasiet (Carl Lans)

KRO zo. 10-12-61 Testbemanning, 11: Elektronische visvangst (Carl Lans)

KRO zo. 17-12-61 Testbemanning, 12: Noodlottige gevolgen (Carl Lans)

KRO zo. 24-12-61 Testbemanning, 13: Crisis (Carl Lans)

KRO di. 26–12–61 De kerstbeeldjes uit de Provence (Yvan Audouard)

KRO zo. 31-12-61 Testbemanning, 14: Ontmaskering (Carl Lans)

1962

KRO zo. 07-01-62 Testbemanning, 15: Een man verdwijnt (Carl Lans)

KRO zo. 14-01-62 Testbemanning, 16: De overlevenden (Carl Lans)

KRO zo. 21-01-62 Testbemanning, 17: Het einde van de coördinator (Carl Lans)

KRO zo. 28-01-62 Testbemanning, 18: Landing in drievoud (Carl Lans)

KRO zo. 04-02-62 Testbemanning, 19: Verborgen gevaren (Carl Lans)

KRO zo. 11-02-62 Testbemanning, 20: Onaangename verrassing (Carl Lans)

KRO zo. 18-02-62 Testbemanning, 21: Genoegens van het onbekende (Carl Lans)

KRO zo. 25-02-62 Testbemanning, 22: Het monster uit de kast (Carl Lans)

KRO zo. 04-03-62 Testbemanning, 23: Twee ontsnappingen (Carl Lans)

KRO zo. 11-03-62 Testbemanning, 24: Het wapen (Carl Lans)

KRO zo. 18-03-62 Testbemanning, 25: Het grasschip (Carl Lans)

KRO zo. 25-03-62 Testbemanning, 26: Op weg naar het doel (Carl Lans)

KRO zo. 01-04-62 Testbemanning, 27: De man zonder gelaat (Carl Lans)

KRO zo. 08-04-62 Testbemanning, 28: Met geweld en list (Carl Lans)

KRO za. 14–04–62 De reis naar Samaria (Rolf Petersen)

KRO zo. 15-04-62 Testbemanning, 29: De toekomst van een project (Carl Lans)

KRO vr. 12–10–62 De wonderlijkste liefdesgeschiedenis ter wereld (Peter Hirche)

1963

KRO vr. 18-01-63 De Kasimir-Blaumilch-gracht (Ephraim Kishon)

KRO zo. 07–04–63 Het huis voor de stad (Konrad Hansen)

KRO vr. 10–05–63 Fis met boventonen (Günter Eich)

KRO di. 18-06-63 Op weg naar het conclaaf (Léon Povel)

KRO zo. 27-10-63 Dubbelspion, 1: Ontvoering (Carl Lans)

KRO zo. 03-11-63 Dubbelspion, 2: Subject 312 (Carl Lans)

KRO zo. 10-11-63 Dubbelspion, 3: Twee projecten (Carl Lans)

KRO zo. 17-11-63 Dubbelspion, 4: Dubbelspel (Carl Lans)

KRO zo. 24-11-63 Dubbelspion, 5: Soiree in de ambassade (Carl Lans)

KRO zo. 01-12-63 Dubbelspion, 6: Jacht op Boratis (Carl Lans)

KRO zo. 08-12-63 Dubbelspion, 7: Ontmaskering (Carl Lans)

KRO zo. 15-12-63 Dubbelspion, 8: Inbraak in de ambassade (Carl Lans)

KRO zo. 22-12-63 Dubbelspion, 9: Tussen twee vuren (Carl Lans)

KRO zo. 29-12-63 Dubbelspion, 10: Loon voor een verrader (Carl Lans)

1964

KRO zo. 19-01-64 Gevaar (Richard Hughes)

KRO zo. 02-02-64 Ik loop allenig achter de kist (Susanne Gebert-Regehr)

KRO vr. 13-03-64 Vóór het sneeuwgebergte (Wolfgang Weyrauch)

KRO za. 21–03–64 De laatste zaak van commissaris Middlebury (Dieter Ertel)

KRO za. 28–03–64 Hava, de egel of Van onverwachte zijde (Rusia Lampel)

KRO zo. 05–04–64 Het genootschap van gezonde slapers, 1: Vliegrampen (Edward J. Mason)

KRO vr. 10–04–64 Het beeld van de mens (Peter Lotar)

KRO zo. 12–04–64 Het genootschap van gezonde slapers, 2: Het derde toeval (Edward J. Mason)

KRO zo. 19–04–64 Het genootschap van gezonde slapers, 3: Een half opgerookte sigaret (Edward J. Mason)

KRO zo. 26–04–64 Het genootschap van gezonde slapers, 4: Het onomstotelijke bewijs (Edward J. Mason)

KRO zo. 03–05–64 Het genootschap van gezonde slapers, 5: 81 slachtoffers (Edward J. Mason)

KRO zo. 10–05–64 Het genootschap van gezonde slapers, 6: De laatste zitting (Edward J. Mason)

KRO zo. 17–05–64 De madonna van de antiquair (Rolf Petersen)

KRO zo. 25–10–64 Ziggy en Habooba (Ephraim Kishon)

KRO zo. 01-11-64 Goldwaters nieuwe wereld (Jan Rogier)

KRO vr. 06–11–64 Drijfjacht (Manfred Schwarz)

KRO zo. 08–11–64 Op de centrale post van de brigade (Ernst Johannsen)

KRO di. 24–11–64 Vliegtuig op hol (Barbara Jefferies)

KRO zo. 06–12–64 Ontwerp voor een moord (Alex Atkinson)

KRO vr. 18–12–64 Middag zonder einde (Martin Walser)

KRO di. 22–12–64 Mikal en Bethsabee (Rochus Spiecker)

1965

KRO vr. 15–01–65 Te oud voor ezeltje rijden (Rhys Adrian)

KRO vr. 29–01–65 Ga Davidje maar helpen (Hans Kasper)

KRO zo. 23–05–65 Moord in de Spuistraat, 1: Overstelpende bewijzen (Marten Treffer)

KRO zo. 30–05–65 Moord in de Spuistraat, 2: Tanja vergist zich nooit (Marten Treffer)

KRO vr. 05–11–65 Knopen (Ilse Aichinger)

KRO zo. 21–11–65 Het einde van een plan (Erich Froitzheim)

KRO vr. 17–12–65 De rekenaar (Paul Wühr)

1966

KRO za. 08-01-66 Met een neuslengte (Arthur Conan Doyle)

KRO vr. 14-01-1966 De kozakken of Waar is uw broeder Abel? (Edzard Schaper)

KRO za. 29-01-66 De man die de voetbalpool won (Geoffrey Hubbard)]

KRO vr. 11–02–66 De dame die het misschien niet was (Fjodor Dostojewski)

KRO zo. 12-02-66 De deur ging op slot (Carl Richard Tschon)

KRO do. 10-03-66 Heer zoekt kennismaking (Eduard König)

KRO vr. 25–03–66 De kastijding (Barry Bermange)

KRO za. 07–05–66 De late brief (Anny Matti & Wim Spekking)

KRO zo. 02–10–66 De nacht na de première, 1 (Rolf Petersen)

KRO zo. 09–10–66 De nacht na de première, 2 (Rolf Petersen)

KRO zo. 16–10–66 De nacht na de première, 3 (Rolf Petersen)

KRO di. 18–10–66 De interlandwedstrijd (Jean Thibaudeau)

KRO zo. 23–10–66 Oponthoud (Paul Hengge)

KRO zo. 30–10–66 De dame uit Carthago (Rochus Spiecker)

KRO di. 15-11-66 Spel op leven en dood (Marran Gosov)

KRO zo. 04-12-66 Met vijf man bridgen (Michal Tonecki)

KRO zo. 18-12-66 Operatie Mallemolen (Leo Goldman)

KRO zo. 18-12-66 De reclame-patiënt (Leo Goldman)

1967

KRO zo. 01–01–67 Simba's sterven niet, 1: De razernij (Wim Hornman)

KRO zo. 08–01–67 Simba's sterven niet, 2: De prooi (Wim Hornman)

KRO zo. 15–01–67 Simba's sterven niet, 3: De vergelding (Wim Hornman)

KRO di. 31–01–67 Deportatie (Jan Rys)

KRO di. 14–02–67 Dromen (Günter Eich)

KRO di. 28–02–67 Moord als tijdverdrijf (Tauno Yliruusi)

KRO di. 11-04-67 De zwarte man (Wolfgang Graetz)

KRO di. 25-07-67 In de duivel moet je wel geloven (Gérard de Nerval)

KRO di. 08–08–67 De kartonnen doos (Arthur Conan Doyle)

KRO zo. 01-10-67 Het tweede motief, 1 (Karl Richard Tschon)

KRO zo. 08-10-67 Het tweede motief, 2 (Karl Richard Tschon)

KRO di. 17–10–67 De uitdragerswinkel (Jean Anouilh)

1968

KRO di. 09-01-68 De bliksemflits (Erasmus Schöfer)

KRO di. 23-01-68 Vergeten wacht (Giles Cooper)

KRO di. 06–02–68 Tweehonderdduizend plus één (Salvato Cappelli)

KRO di. 28–05–68 Een ziel voor de president (Theun de Vries)

KRO di. 18–06-68 Bezoek rond tien uur (Rolf Schneider)

KRO vr. 19–07–68 De moord op de woonboot, 1 (Rolf Petersen)

KRO vr. 26–07–68 De moord op de woonboot, 2 (Rolf Petersen)

KRO vr. 02–08–68 Trein vermist of de ring van Möbius (A.J. Deutsch)

KRO di. 26–11–68 Het Korsakov–syndroom (Theodor Weißenborn)

1969

KRO di. 13–05–69 Ondervragingen (Jan Rys)

KRO di. 27-05-69 Ons stenen tijdperk (Jacques Perret & Jean Forest)

KRO di. 10–06–69 De speurder in de gevangenis (Philip Levene)

KRO di. 08-07-69 Een vrije vrijdagavond (Colin Finbow)

KRO vr. 25-07-69 De vermiste driekwart (Arthur Conan Doyle)

KRO vr. 25-07-69 De adellijke vrijgezel (Arthur Conan Doyle)

KRO vr. 01-08-69 De duivelsvoet (Arthur Conan Doyle)

KRO vr. 15–08–69 Occulte moord (Philip Levene)

KRO di. 19–08–69 Als een naaktslak (Giles Cooper)

KRO vr. 22–08–69 De dienstweigeraar (Ian Rodger)

KRO di. 02-09-69 Dames doden heren (Michal Tonecki)

KRO di. 30–09–69 Het gelach (Cecil Bödker)

KRO di. 23–12–69 Het strand (Severo Sarduy)

1970

KRO di. 03-02-70 Bedreigde stad (Bernd Grasshof)

KRO di. 03-03-70 Het systeem van pater Jensen (Leszek Kolakowski)

KRO di. 17-03-70 Landschap (Harold Pinter)

KRO di. 17-03-70 De stilte (Harold Pinter)

KRO di. 26-05-70 Koncert aan vier telefoons (Kay Hoff)

KRO di. 09-06-70 De meteropnemer (Milan Uhde)

KRO di. 16-06-70 Een handvol stof (Stanislav Grochowiak)

KRO di. 30-06-70 In de autobus (štefan Kasarda)

KRO vr. 21-08-70 Beschermengel (Philip Levene)

KRO vr. 28-08-70 De verjaardag (Jökull Jakobsson)

KRO di. 13-10-70 Bitterzoet bed, 1 (Marguerite Duras)

KRO di. 20-10-70 Bitterzoet bed, 2 (Marguerite Duras)

KRO di. 15-12-70 6.810.000 liter water per seconde (Michel Butor)

1971

KRO di. 06–04–71 Rook en nevel (Danilo Kiš)

KRO di. 04–05–71 Dat zou ze hem zeggen op het eiland (Françoise Xenakis)

KRO vr. 13-08-71 Identieke tweelingbroers (Caryll Churchill)

KRO di. 09–11–71 Zonder onderschriften (Jeroen Brouwers)

KRO di. 07-12-71 Dood in Basel (Gabriele Wohmann)

1972

KRO di. 18-01-72 De jacht op de komeet (Ray Bradbury)

KRO di. 29–02–72 Het lied van de spoorwegen (Kees Holierhoek)

KRO di. 28–03–72 Een ongehoord spel (Inger Christensen)

KRO di. 20–06–72 Visite (Selma Urfer)

KRO vr. 02-08-72 Trein vermist of de ring van Möbius (A.J. Deutsch)

KRO di. 10–10–72 Het leven en de dood van Marilyn Monroe (Gerlind Reinshagen)

KRO wo. 08-11-72 Hoe laat is het? (Ivo Michiels)

KRO di. 05–12–72 De verjaardag (Gabriele Wohmann)

KRO di. 19-12-72 Het genezingsproces (Gabriele Wohmann)

1973

KRO di. 20-03-73 Elke donderdagmiddag (Nataša Tásnka)

KRO di. 03–04–73 De meest geslaagde mislukking (Ellen Peters)

KRO di. 03-04-73 Ladingen sneeuw voor de behoeftige schapen (Inger Christensen)

KRO di. 17–04–73 Lied voor de feestdagen (Paddy Chayefski)

KRO di. 10–07–73 Cultuur is beter dan maandag (Alain Teister)

KRO di. 06-11-73 Pogrom (Manfred Franke)]

KRO di. 20-11-73 Crueland (Hubert Wiedfeld)

KRO di. ?-?-73 Het gesprek (Nathalia Ginzburg)

1974

KRO di. 12-02-74 Kinderen van de rekening (Jagjit Singh)

KRO di. 12–02–74 Slaafje spelen (Richard Rive)

KRO di. 12-03–74 Ja, weet je… (Hubert Fichte)

KRO di. 23-04-74 Toen Nowhere-man de zaak had opgelost, zette hij de plaat Streetfighting Man van de Rolling Stones op (Alfred Behrens)

KRO di. 11-06-74 Plaatselijke toestanden (Werner Kofler)

KRO di. 02–07–74 Vaders begrafenis (Giorgio Manganelli)

KRO di. 30–07–74 Het promotiespel (Maggie Ross)

KRO ma. 06-08-74 Wapenbroeders (Borislav Peki?)

KRO di. 01–10–74 De revolte van Carolus Boorst (Yak Rivais)

KRO di. 15-10-74 Computers discussiëren niet (Gordon R. Dickson)

KRO di. 12–11–74 Beenderen (Barry Bermange)

KRO di. 26–11–74 De slaaf (Everett LeRoi Jones)

KRO di. 10–12–74 In de cirkel (Benno Meyer-Wehlack)

1975

KRO di. 07-01-75 De aanklacht (Toos Staalman)

KRO di. 21–01–75 Levend onderwijs met doden (Sylvia Hoffmann)

KRO di. 18–02–75 Wie heeft mijn onsterfelijke ziel gedood of Klassenstrijd in de wijk Woolwich (Borislav Peki?)

KRO di. 04–03–75 Een vertrek raakt leeg (Jürgen Becker)

KRO di. 18–03–75 Nana en Worrick, de clown (Hans Peter Breuer)

KRO di. 15–04–75 Het verhaal van de kanunnik (Manfred Bieler)

KRO di. 06-05-75 Een confrontatie met niet-menselijk intellect (Dieter Hasselblatt)

KRO di. 08–07–75 Tijd heelt wonden (Manfred Bieler)

KRO di. 21-10-75 Kennedy’s children (Robert Patrick)

KRO di. 11–11–75 Rijnpromenade (Karl Otto Mühl)

KRO di. 09–12–75 Huis te koop (Wolfgang Hildesheimer)

1976

KRO di. 06-01-76 Centropolis (Walter Adler)

KRO di. 20-01-76 Knelpunten (R.D. Laing)

KRO di. 17-02-76 Op Texel is het lente (Bernhard Pletschinger)

KRO di. 16-03-76 Sadie en Neco (Max B. Richards)

KRO wo. 14-04-76 Het wonder van Jeruzalem (Borislav Peki?)

KRO di. 27-04-76 Welgemoed naar de grote wijde wereld van de totale vakantie (Alfred Behrens)

KRO di. 24-08-76 Strandgoed (Harald Mueller)

KRO di. 07-12-76 De heer en mevrouw S. wachten op hun gasten (Siegfried Lenz)

1977

KRO di. 01-05-77 Handigheidjes (Franco Ruffini)

KRO di. 24–05–77 Pedro Páramo (Juan Rulfo)

KRO di. 31-05-77 Maannacht (Stanis?av Lem)

KRO di. 05-07-77 De sleutel (Toos Staalman)

1979

KRO di. 26-06-79 Dit is uw kans (Sylvia Hoffmann)

????

KRO 00-00-00 Het kerstverhaal van de Poolse soldaat (Harry Pool)

Tip

Onder de knop "Hoorspelen" vind je het eerste, tweede en derde deel van De geschiedenis van het hoorspel, een realisatie van Léon Povel.

Verder bestaat onder deze knop de mogelijkheid om per hoorspel door te klikken naar de Wikipedia: voor elke hoorspelfiche die ik maakte, heb ik hier een link voorzien.

jolux-webdesign